Film İncelemeleri

Uzun zamandır bazı filmleri tanıtmak istiyordum ama nasıl yapsam diye düşünüyordum. Bu blogu açtıktan sonra karar verdim. Buradan birkaç filmi kısa kısa tanıtacam ve önerecem.

>Yazı Tura
2. kişinin 2 farklı hayatını anlatan bir film. Şeytan Rıdvan ve Hayalet Cevher'in başından geçenleri anlatır. Rıdvan ve cevher askerliğini birlikte yapmışlardır. Güneydoğuda askerliği sırasında rıdvan mayına basar bacağı kopar.
Askerlik bitiminde memleketlerine dönerler. Olaylar burada kopmaya başlar.
Rıdvan bacağının kopmasının şokunu bir türlü atlatamaz ve tüm dünya sanki ona karşıymış gibi görünür. "Ben size bacağımı verdim siz bana karşısınız." tavırları içine bürünür. İstediği kızı alamaz. Tek başına iş göremez hale gelir.
Cevher ise mafya, kabadayı bir hale gelir. Olaylar onu sürükler. Kendisi istemese bile sanki bir güç onu olaylara sokar.
Kenan İmirzalioğlu ve Olgun Şimşek'in başrolleri paylaştığı filmin yönetmeni Uğur Yücel.

Bu filmin hoşuma giden diğer bir yanı ise müziklerini Erkan Oğur'un yapmış olması. Müzikler filmi öyle bir etkilemişki sanki olayları canlı yaşıyorsunuz ve vücudunuza işler hale geliyor.
Kısacası bu film izlenmeyi fazlasıyla hakediyor.

The Man From Earth ( Dünyalı)

Bu filmi üniversite hocalarımdan birisi önermişti. 14.000 yaşında olduğunu iddia eden bir üniversite profesörünün, yine aynı üniversitede profesör olan arkadaşlarına bunu inandırmaya çalışmasını anlatıyor.

John Oldman birgün evinden taşınmaya karar verir. Bunu sanki birşeyden kaçmak ister gibi yapmaktadır. Profesör arkadaşları John'un bu halinin nedenini sorar ve olaylar gelişir.

14.000 yıl boyunca yaşadıkları ne ıstırap çektiği ve 14.000 yaşına nasıl geldiğini, neden böyle olduğunu ve tarih hakkında yanlış bilinen şeyler olduğunu anlatır.
Kendi arkadaşlarını kendi hikayesine inandırmak ister. Bazıları inanır bazıları anlattıklarının hikaye olduğunu düşünür bazıları ise ağlayarak cevap verir. Tüm bu olaylar içinde verdiği bir örnek ölümle sonuçlanır.

İlk insandan günümüze kısa bir değerlendirme niteliğinde olan film gerçekten çok ilgi çekici bir solukta izlenebilir bir film.

Tabutta Rövaşata
Filmin başında çok sıkılmış ama ilerledikçe çok sarmaya başladı en sonunda bırakamadım ve bitince biraz daha devam etse dedim.
Ahmet Uğurlunun başrolünü oynadığı Derviş Zaim'in yönetmenliğini yaptığı bir film müziklerini ise BabaZula yapmış.
Araba hırsızlığı yapan bir kişinin başından geçen olaylar, uyuşturucu ve imkansızlığın bir arada olduğu filmde bir aşk olayı da geçiyor.

Çay borçlarını bile ödemeyen Mahsun(ahmet uğurlu) balıkçı dostlarından borç alır. Çay bahçesini temizleyen ve düzgün bir işe giren mahsun yine huyundan vazgeçemez ve araba çalmaya devam eder. Çay bahçesinde görüp tanıdığı uyuşturucu çeken bir hayat kadınına aşık olur olaylar gelişir.

Film mahsunun tavuskuşu çalmaya çalışırkenki bir anda biter.
Film izlenmeye değer çok kaliteli. Müzikleri de etkileyici. Mutlaka izleyin.



Eternal Sunshine Of The Spotless Mind ( Sil Baştan)

Bu filmi anlatmaya sayfalar yetmez. Senaryosunu yazmak belki 100 sayfa sürer ama içindeki duyguyu oyunculuğu ve müziklerini anlatmaya zaman da yetmez mekan da.

Film IMDB top 250 listesinde yer alıyor. Benim gönlümde ilk 10 film arasında yer alıyor. Joel ve Clementine'nin tanışmaları aşkları üzerine bir film. Clementine Joel'u hafızasından sildirir. Sildirme işlemini öğrenen Joel çok kızar ve Clementine'ı hafızasından sildirir. Clem çok farklı bir kişiliktir. Ruh haline göre saç boyatır eğlencesine düşkündür.

Aklına gelen şeyleri hemen yapar. Joel ise daha asosyal yeniliklere pek açık olmayan sıradan bir insandır. İki farklı yapı, iki kutup bu çifti bir araya getirir.

Kader bu, birbirlerini hafızalarından tamamen sildirmişken yeniden bir araya gelirler. Bazı kanıtlar bu birlikteliği de bitirir.

Jim Carrey ve Kate winslet'in başrollerde oynadığı filmin yönetmeni Michel Gondry.


Çekim açıları ve özellikle kurgu çok güzel.
Filmi ilk izlememde anlayamamıştım üzerinde biraz geçtikten sonra anladım. Clemin saçları olayı çözüyor aslında. Kaderin nasıl bir şey olduğunu ve insanın seçimlerinin nasıl olduğunu ama kaderin üstün geldiği anları filmde görüyoruz.

Devam edecek...